Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОААС прозвітував про стан комунікаційної діяльності за 2017 рік

31 січня 2018, 15:57

Комунікаційна діяльність Одеського апеляційного адміністративного суду здійснюється відповідно до комунікаційної стратегії ОААС на 2016-2020 роки та  плану комунікаційних заходів ОААС  на 2017 рік.

Реалізація комунікаційної стратегії суду направлена на висвітлення об`єктивної інформації про діяльність суду і суддів, налагодження діалогу із суспільством в інтересах забезпечення відкритості та незалежності судової влади, гарантування законності та правопорядку, здійснення об`єктивного і неупередженого правосуддя. ОААС системно проводить заплановані заходи щодо здійснення внутрішньої і зовнішньої комунікаційної діяльності,  поступово набуваючи  досвід у цих напрямках роботи.

Внутрішня комунікаційна діяльність ОААС у 2017 році була реалізована на достатньому рівні. Відповідно до Графіків навчань працівників суду на перше і друге півріччя 2017 року в суді проводились  інформаційно-освітні семінари  щодо вдосконалення професійних та комунікативних навичок за наступними темами:

  Січень:

- "Щодо порядку заповнення форм звітності № 10, № 4 та № 22-а. Обговорення помилок при заповненні статкарток, що впливають на вірність показників в наведених формах звітів ";

  Лютий:

- "Порядок застосування п.п. 6.1.14, 6.1.15 Інструкції з діловодства в адміністративних судах та Рекомендацій робочої групи суддів ОААС №1/2015 від 23.01.2015р. спеціалістами відділу реєстрації. Обговорення недоліків при реєстрації апеляційних скарг та заяв за нововиявленими обставинами";

- "Порядок заповнення е-декларацій працівниками апарату суду";

- "Дотримання норм української літературної мови — основа високого рівня мовної культури державного службовця";

- "Обговорення базових показників роботи ОААС за 2016 рік та проблемних питань щодо заповнення інформації в розділі "Судовий збір" обліково-інформаційних карток";

- "Норми пожежної безпеки".

  Березень:

- "Етика службових відносин в суді. Моральні принципи та засади";

- "Державний стандарт оформлення документів та їх реквізитів";

- "Робота з не процесуальними документами: реєстрація, передача виконавцям, контроль за виконанням, строки виконання";

- "Щодо порядку підготовки узагальнення судової практики. Обговорення порядку вивчення та наведення прикладів по окремим справам".

  Квітень:

- "Творча самореалізація і самопізнання, спрямовані на створення ефективного робочого простору";

- "Організація роботи з вихідною кореспонденцією суду відповідно до вимог Інструкції з діловодства в адміністративних судах";

- "Психологічні механізми управління змінами: техніки та інструменти подолання внутрішнього опору. Запровадження новацій в організацію роботи  суду".

  Червень:

- "Порядок реєстрації скарг та заяв з урахуванням особливостей, які можуть вплинути на неможливість розподілу судових справ між суддями";

- "Електронний суд".

  Липень:

- "Психологічні механізми управління змінами: техніки та інструменти подолання внутрішнього опору. Запровадження новацій в організацію роботи  суду".

  Серпень:

- "Особливості мотивації персоналу у сфері державної служби".

  Вересень:

- "Способи протидії професійному вигоранню та механізми психологічного захисту особистості";

- "Питання цивільного захисту та пожежної безпеки".

  Жовтень:

- "Профілактика конфліктів у спілкуванні з громадянами";

- "Дотримання вимог Інструкції з діловодства в адміністративних судах України";

- "Виготовлення виконавчих листів по виборчим справам";

- "Обговорення нововведень КАС України в редакції від 03.10.2017р. щодо проведення судових засідань в режимі відео конференції с секретарями судових засідань".

  Листопад:

- "Моральне підґрунтя державно-управлінської діяльності та роль особистості у державному управлінні, її професійно-етичні виміри";

- "Основні положення Закону України " Про запобігання корупції";

- "Етика спілкування з громадянами";

- "Поведінка працівників апарату під час розгляду резонансних справ".

  Грудень:

- "Новели нового КАСУ";

- "Службова інформація. Правила оформлення та поводження з документами, які мають гриф обмеженого доступу";

- "Обговорення нововведень КАСУ в редакції від 03.10.2017р. З метою підготовки до річного звіту, обговорення проблемних питання щодо заповнення обліково-інформаційних карток".

Крім того, протягом року на базі Одеського регіонального відділення Національної школи суддів проходили заняття з підвищення кваліфікації керівника апарату суду, помічників суддів, секретарів судових засідань, спеціалістів відділів місцевих та апеляційних судів. В якості викладачів Регіонального відділення Одеської області  НШС України брали участь судді ОААС Турецька І.О., Косцова І.П.,  Зуєва Л.Є.,  Джабурія О.В.,  Вербицька Н.В., Коваль М.П., Кравченко К.В., Домусчі С.Д., Градовський Ю.М.

 

Щодо зовнішньої комунікаційної діяльності протягом року в ОААС  велась активна робота. За звітній період були проведені наступні заходи, направлені на реалізацію зовнішньої комунікаційної політики суду щодо донесення інформації про діяльність суду до широкого кола громадськості:

  1. З нагоди Дня Конституції, 29.06.2017р., проведено прес-конференцію зі ЗМІ Одеського регіону та громадськістю  щодо напрямків діяльності суду, які викликають найбільший суспільний інтерес. Основною метою прес-конференції було налагодження зв’язків з громадськістю для зростання обізнаності суспільства щодо напрямків діяльності суду. Протягом прес-конференції  обговорювались питання щодо: 

- соціальних справ.

- конфліктів, пов'язаних з територіальним об'єднанням громад.

- конфліктів, пов'язаних з бюджетоутворюючими юридичними особами морегосподарського комплексу.

- люстраційних справ, що викликали найбільший резонанс в ЗМІ. 

- справи про виділення земельної ділянки для будівництва храму Релігійній громаді Свято-Покровської парафії Української православної церкви Київського патріархату м.Білгород-Дністровський.

Учасниками прес-конференції були - заступник голови суду, суддя-спікер Олександр Джабурія, суддя-спікер Ніна Вербицька, суддя-спікер Степан Домусчі, суддя-спікер Лариса Зуєва, суддя-спікер Олександр Кравець.

"Апелляционный суд: пресс-конференция судей"

  2. Суддею-спікером Вербицькою Н.В. 13.06.2017 було надано коментар по справі, яка викликала суспільний інтерес з боку представників громадськості.

ТИС ТВ: "Апелляционный суд отказал противникам объединения Визирской громады"

  3. Організовано інтерв’ю судді спікера Зуєвої Л.Є., 27.06.2017, на каналі «Думская ТВ» з нагоди Дня Конституції: "День на Думской. Лариса Зуева 27.06.2017"

  4. Суддею-спікером Ларисою Зуєвою надано коментарі:"Скандал с нетрезвым прокурором:" Апелляционный админсуд отменил решение первой инстанции", канал «Репортер» .

Дебошир из облпрокуратури больше не вернется на прежнее рабочее место,  канал «7 канал».

  5. Інтерв`ю судді-спікера Олександра Кравця 04.04.2017 в "Судово-юридичній газеті": "Судья рассказал о проблемах в новом процессуальном законодательстве"

  6. Стаття заступника голови суду, судді-спікера Олександра Джабурія 16.05.2017:"Судьи оценили новеллы проекта Кодекса админсудопроизводства"

  7. Коментар судді-спікера Лариси Зуєвої  від 27.12.2017 щодо ходу судового розгляду суспільно резонансної справи щодо перенесення пам`ятника "Потьомкінцям - нащадки" і про комплексну реставрацію Катеринінської пощі

  8. Коментар судді-спікера Олександра Джабурія про розгляд резонансної справи щодо рекреаційних земель Міжрейсової бази моряків

  9. Стаття судді-спікера  Олександра Джабурія в Судово-юридичній газеті "Держава втрачає монополію на легітимне насильство"

  10. Статті судді-спікера Олександра Кравця в газеті "Юрліга"  "Дорожня карта для нової редакції КАСУ від адмінстративного суді" (частина 1 та частина 2)

  11. Газета "Закон і бізнес" зробила публікацію із посиланням на коментар прес-служби суду на тему:"В ОААС відреагували на зневагу до людей з боку активістів"

  12. Прес-служба ОААС  давала наступні коментарі:

- щодо публікації "Реформа децентралізації влади на прикладі окремої громади, або чи варто шукати правди в суді?" в газеті " Народна думка";

- щодо спростування недостовірної інформації, розміщеної на сайті WWW.048.ua відносно судді;

- щодо скасування плану зонування території міста Одеси;

- щодо колегії суддів ОААС, що розглядала справу про зонінг міста Одеси та заявила самовідвід у зв`язку з тиском.

  13. Щодо кожного з заходів, які відбувалися в Одеському апеляційному адміністративному суді, здійснювався інформаційний супровід через розміщення прес-анонсів, прес-релізів та детального їх висвітлення на сайті суду, на сторінці Facebook суду, в ЗМІ тощо. Крім того, заходи  висвітлювалися у ЗМІ, на каналах  "7 канал", "Глас", "Репортер", "Думська-ТВ", "Первый городской" тощо. Таким чином, протягом звітного періоду здійснювалася підготовка інформаційних та публіцистичних матеріалів стосовно діяльності суду. Суд активно взаємодіяв із такими засобами масової інформації, як "Закон і бізнес", "Судово-юридична газета", "Юридична практика". Медіа-карта ЗМІ ОААС неухильно продовжувала поповнюватися новими контактами.

  14. Змінено контент офіційного WEB- порталу судової влади, а відповідно і сайту суду. Працівники відділу ОМР пройшли в он-лайн режимі навчальний курс щодо функціоналу нового контенту сайту та змістовно його наповнили. Упродовж року на сайті суду було розміщено близько 240  новин.

  15. Доопрацьовано логотип суду, ведеться робота по удосконаленню іншої корпоративної стилістики суду.

  16. Системно проводиться робота з внесенням інформації, яка підлягає оприлюдненню у форматі відкритих даних, розпорядником якої є Суд, на єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

  17. Під редакцією заступника голови суду Олександра Джабурія видано брошуру, присвячену 10-річному Ювілею з нагоди початку здійснення правосуддя Одеським апеляційним адміністративним судом.

  18. ОААС бере активну  участь у формуванні правової свідомості та вихованні правової культури громадян та молоді. В суді тричі за 2017 рік проводились Дні відкритих дверей.

  19. У першому півріччі 2017 року за сприяння проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» за 2016 рік проводився моніторинг інформаційної відкритості веб-сайтів судів України.

Параметри моніторингу були визначені відповідно до законодавства України, зокрема: статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», Рішення ради суддів загальних судів № 12 від 28 лютого 2013 року «Про організацію роботи з інформаційного наповнення і функціонування офіційних веб-сайтів загальних судів на офіційному веб-порталі судової влади України» та додатку № 1 до Рішення ради суддів загальних судів «Зміст інформації, яка підлягає оприлюдненню на веб-сторінці судів веб-порталу судової влади України. Метою моніторингу було визначення кількісних і якісних характеристик поточного рівня інформаційної відкритості відповідно до вимог чинного законодавства України з питань оприлюднення в мережі Інтернет інформації про діяльність судів та забезпечення громадян поточною інформацією про судові справи.

  За результатами рейтингу інформаційної відкритості веб-сайтів судів за 2016 рік:

- серед судів загальної юрисдикції України суд посів в цьому рейтингу 21 місце. Серед 9-ти апеляційних  адміністративних судів України та ВАСУ, ОААС посів 5-те місце. З цього приводу зроблено аналіз рекомендацій та внесено відповідні зміни задля удосконалення  роботи веб- сайту ОААС.

Крім того,  наприкінці 2017 року Рада суддів України разом з громадською організацією "Вектор права" провели дослідження реалізації комунікаційної стратегії судами України. За результатом якого лише 20-23 суди України організують прес-конференції та брифінги. ОААС упевнено входить в 5,1% судів України, які проводять подібні заходи. Трохи частіше в храмах Феміди відбувалися Дні відкритих дверей: за згаданий період заходи відбувались лише у 128 (28,5%)  судових  установах України. Серед яких і ОААС.

  20. На достатньому рівні була реалізована зовнішня комунікаційна політика суду щодо комунікації в межах всього суддівського та юридичного загалу держави.

Так, протягом  2017 року судді ОААС брали участь у багаточисленних заходах:

24.02.2017р., 24.03.2017р., 07.04.2017р. -  Семінар "Психо-педагогічні техніки розвитку навичок  саморегуляції і профілактики емоційного вигорання у професійній діяльності судді"(Участь брала у якості модератора Лариса Зуєва);

14-15.03.2017р. - XIV позачерговий з'їзд суддів України (Участь брали: в якості запрошеної особи - заступник голови суду Олександр Джабурія, делегати від ОААС судді: Лариса Зуєва та Юрій Осіпов);

12-13.04.2017р. - Тренінг для тренерів з питань розгляду земельних спорів у адміністративних справах", м. Київ (Брав участь Юрій Градовський);

24.04.2017р. - Круглий стіл на тему: "Незалежність та ефективність судової гілки влади в Україні у світлі змін до процесуального законодавства" (в якості доповідача брала участь суддя-спікер Лариса Зуєва);

26-28.04.2017р. - Семінар з прозорого та ефективного судового управління (Участь у заході брала заступник керівника апарату Анна Орос);

27-28.04.2017р. - Семінар "Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів" (Участь у заході брав Олександр Кравець);

23-24.04.2017 - Тренінг для тренерів НШС України, м. Одеса, (Ніна Вербицька, Костянтин Кравченко, Юрій Градовський);

19.05.2017р. - Семінар "Суд і медіація:можливості та перспективи", м.Херсон (Участь у якості модератора брала Лариса Зуєва);

22.05.2017р. - Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього (Участь у заході брали заступник голови суду, суддя-спікер Олександр Джабурія, судді-спікери Лариса Зуєва та Олександр Кравець, начальник відділу Наталія Нечипоренко);

25.05.2017р. - Конференція "Зміна парадигми в урядових комунікаціях"(Участь у заході брала суддя-спікер Лариса Зуєва);

01-03.06.2017р. - VII Західноукраїнський юридичний форум АПУ (Олександр Кравець);

02.06.2017р. - Третій щорічний форум - "Медіація і право" (Участь у заході брали судді Ірина Косцова, Людмила Шеметенко,Тетяна Таносогло);

15.06.2017р. - Круглий стіл "Ефективні комунікації судової влади як складова довіри суспільства до судів" ( Заступник голови суду  Олександр Джабурія  та начальник відділу організаційно-методичної роботи та забезпечення діяльності керівництва суду Нечипоренко Н.Я.);

16.06.2017р. - Конференція "Реформа процесуального законодавства як крок до ефективного правосуддя". (Заступник голови суду Джабурія О.В. та суддя Кравець О.О.);

19-21.06.2017р. - Підготовка голів та заступників голів апеляційних судів (Заступник голови суду Олександр Джабурія);

У другому півріччі:

30.06.2017р. - Семінар на тему: "Аналіз актуальної судової практики з питань трансфертного ціноутворення" у м. Києві. (Суддя Кравець О.О.);

07.07.2017р. - Інформаційно-практичний семінар: "Суд і медіація: додаткове навантаження, чи нові перспективи?"( Судді ОААС Шевчук О.А. та Коваль М.П);

20-21.07.2017р.- начальник відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку і звітності, матеріально-технічного забезпечення Запорожцева О.Б. взяла участь у семінарі з головними бухгалтерами, який проведено в місті Києві;

07.09.2017р. - Круглий  стіл "Верховний Суд: підсумки першого конкурсу". (Суддя Золотніков О.С.);

18-22.09.2017р. у м. Одесі  керівник апарату Белькова Л.В. взяла участь у підготовці керівників апаратів місцевих та апеляційних судів;

29.09.2017р.- Конференція "День права знати: забезпечення доступу до публічної інформації" у м. Києві.( Суддя Шеметенко Л.П.);

09-10.10.17 р.  заступник голови суду Джабурія О.В. взяв участь у зустрічі робочої групи: Регіональний комітет з питань судових комунікацій та регіональний центр судових комунікацій;

17.10.2017р. - Семінар на тему: "Дисциплінарні провадження. Дисциплінарна та матеріальна відповідальність державних службовців. Службова дисципліна" .(Заступник керівника апарату Орос А.М. та в.о. начальника відділу управління персоналом Портянко О.В.);

17-18.10.2017р. - Круглий стіл на тему: "Укрупнення судів: проблеми та шлях вперед"у місті Києві. (Заступник голови суду Джабурія О.В.);

18-19.10.2017р. - Суддя Зуєва Л.Є., в якості викладача Національної школи суддів України, взяла  участь у м. Львові в проведенні запланованих на семінарах згідно Програм навчання суддів;

24.10.2017р. - Семінар на тему: "Службова перевірка та службове розслідування: співвідношення, порядок проведення, оформлення результатів. Службова перевірка, як підстава для порушення дисциплінарного провадження" ( Заступник керівника апарату Орос А.М. та в.о. начальника відділу управління персоналом Портянко О.В.);

30.10. - 3.11. 2017р. -  Судді  ОААС Бітов А.І., Вербицька Н.В., Зуєва Л. Є., Коваль М.П., Кравченко К.В., Крусян А.В., Федусик А.Г., Шевчук О.А., Шеметенко Л.П. взяли участь у м. Києві в проведенні кваліфікаційної підготовки суддів;

31.10.2017р. - Керівник апарату Белькова Л.В., заступник керівника апарату Орос А.М. та в.о. начальника відділу управління персоналом Портянко О.В. взяли  участь у семінарі на тему: "Щодо порядку проведення конкурсу на призначення державних службовців. Особливості призначення виконуючого обов'язку тимчасово відсутнього державного службовця";

06.11.2017р.- Семінар на тему: "Актуальні питання організації роботи та здійснення судочинства адміністративними судами".(Голова Одеського апеляційного адміністративного суду Бітов А.І.);

13.11.2017р.- Судді Зуєва Л.Є. та Осіпов Ю.В, взяли участь у продовженні ХIV позачергового з'їзду суддів України після перерви;

13.11-17.11.2017р.- Начальник відділу аналітично-статистичного та інформаційно-технічного забезпечення суду Романюк А.М. пройшла підготовку спеціалістів судової статистики місцевих та апеляційних судів;

17.11.2017р. - Голова суду Бітов А.І.  взяв участь у Консультативній раді голів судів при Вищій раді правосуддя;

24.11.2017р. - Семінар для голів та керівників апаратів судів Одеської області на тему: "Ефективне управління судом". (Голова суду Бітов А.І. та заступник керівника апарату Орос А.М.);

25.11.2017р. - Заступник керівника апарату Орос А.М. взяла участь у семінарі для членів робочої групи з реагування на надзвичайні ситуації;

28.11.2017р. - Семінар на тему: "Узагальнення недоліків та помилок в роботі служби управління персоналом в судових органах при перевірках НАДС" (Заступник керівника апарату Бабкіна З.О. та в.о. начальника відділу управління персоналом Портянко О.В.);

01.12.2017р.- V міжнародна науково-практична конференція "Судове адміністрування як складова реформи правосуддя" (Заступник голови суду Джабурія О.В.);

04.12.2017р. - Міжвідомчий  комітет системи правосуддя Одеського регіону (суддя Олександр  Кравець);

08.12.2017р. - Семінар на тему: "Захист прав біженців, шукачів притулку та інших вразливих категорій іноземців та осіб без громадянства в Україні" (Суддя Вербицька Н.В.).

  21. Протягом року судді ОААС були задіяні у міжнародних проектах з питань правосуддя. Так:

В рамках міжнародного співробітництва судді ОААС у 2017 року  брали участь:

27.11-01.12.2017 р. - Суддя Єщенко О.В. взяв участь у роботі 11-ї Всесвітньої конференції Міжнародної асоціації суддів, які розглядають справи, пов'язані з наданням статусу біженця у м. Афіни (Греція).

08.12-10.12.2017р. - Суддя Кравець О.О. взяв участь у навчальному візиті "Індивідуальні звернення КПЛ та інші механізми захисту прав людини в системі ООН" у м. Вільнус (Литва).

За повідомленням прес-служби суду