Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна може стати осередком платформи з обміну досвідом для суддів Євразії, які спеціалізуються на виборчих спорах

08 лютого 2018, 13:03

Про це говорили під час зустрічі 7 лютого 2018 року Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та експерти Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Девід Енніс та Кетрін Елліне.

У заході також взяли участь з боку Верховного Суду судді Володимир Бевзенко, Олег Білоус, Надія Данилевич, Ірина Желтобрюх, Тетяна Стрелець і Василь Шарапа та радник з юридичних питань Програми реформування виборчого законодавства IFES в Україні Денис Ковриженко.

Під час зустрічі сторони обговорили можливість створення платформи з обміну досвідом для суддів євразійського регіону, які спеціалізуються на виборчому законодавстві.

Кетрін Елліне розповіла, що у листопаді 2017 року створена Глобальна мережа виборчого правосуддя. Подібна платформа існує у Латинській Америці, пілотний проект нещодавно розпочався у Африці. Метою функціонування таких мереж є надання можливості суддям з різних країн обмінюватися досвідом щодо вирішення виборчих спорів.

Михайло Смокович запевнив, що Верховний Суд готовий стати осередком такої платформи для суддів євразійського регіону. «Українське виборче законодавство перебуває у динамічному розвитку, у нас є досвід застосування і  вдосконалення виборчого законодавства та судової практики», - наголосив він.

Під час зустрічі експерти поцікавилися роллю Верховного Суду у навчанні суддів нижчих інстанцій. Михайло Смокович повідомив експертам, що однією із законодавчо закріплених функцій Верховного Суду є надання методичної допомоги судам нижчих інстанцій, тому така робота проводилася раніше і неодмінно проводитиметься й надалі. Зокрема, навчання для суддів адмінсудів першої та апеляційної інстанцій обов’язково проводилися напередодні кожних виборів та у разі змін виборчого законодавства.

Девід Енніс нагадав, що у 2013 році за підтримки IFES проводилася низка семінарів по Україні стосовно застосування виборчого законодавства судами. «Ми маємо на меті відновити навчання для суддів щодо вирішення виборчих спорів, - зазначив він, - при цьому до вивчення українського законодавства ми плануємо додати вивчення досвіду судового вирішення тих чи інших порушень виборчих прав інших країн для застосування такого досвіду у практиці вітчизняних судів».

У ході зустрічі сторони також говорили про повноваження Верховного Суду, у тому числі і щодо вирішення виборчих спорів. Кетрін Елліне повідомила, що IFES вивчає виборчі системи у всьому світі, підтримує діалог щодо реформування виборчого законодавства та надає допомогу у посиленні спроможності ключових інституцій у виборчій сфері. «В умовах проведення судової реформи в Україні ми маємо на меті допомагати у розвитку вирішення виборчих спорів», - зазначила експертка.

 Михайло Смокович повідомив, що виборчі спори хоч і не найбільша, але одна з найвідповідальніших категорій спорів в адміністративному судочинстві. «Ще десять років тому кількість таких справ під час виборів сягала десяти тисяч, а останніми роками – близько двох тисяч справ. Такого суттєвого зменшення кількості звернень до суду за захистом виборчих прав вдалося досягти завдяки вдосконаленню виборчого законодавства та усталеною судовою практикою по ключовим питанням», – зауважив Михайло Смокович.

 

До відома

Міжнародна фундація виборчих систем

The International Foundation for Electoral Systems (IFES)

це неприбуткова міжнародна організація, що підтримує право громадян на вільні та чесні вибори. За допомогою своїх знань та досвіду надає незалежну підтримку у розвитку виборчих систем і кваліфікацій, необхідних для ухвалення збалансованих рішень.

З 1987 року IFES здійснює свою діяльність у більше ніж 145 країнах – як у таких, що розвиваються демократичним шляхом, так і в зрілих демократіях.

З 1994 року Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) відіграє ключову роль у становленні демократичних виборчих процесів та інститутів в Україні.

Основні напрямки діяльності:

Навчання членів виборчих комісій

Розвиток та підтримка громадянського суспільства

Підтримка діалогу щодо реформування виборчого законодавства

Сприяння активній участі у виборчих процесах недостатньо представлених груп населення

Посилення спроможності ключових інституцій у виборчий сфері.

 

 

За повідомленням прес-служби суду