Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Вінницької області не звільнив довічно засудженого Володимира Панасенка

09 лютого 2018, 09:00

Сьогодні, 8 лютого, колегія суддів відхилила апеляційну скаргу адвоката в інтересах засудженого Володимира Панасенка. Ухвалу Вінницького міського суду, якою відмовлено в задоволенні клопотання захисника, залишила без змін.

Адвокати довічно засудженого просили суд скасувати ухвалу Вінницького міського суду та ухвалити нову: звільнити Володимира Панасенка достроково або замінити невідбуту частину покарання більш м’яким.

Захисники покладалися здебільшого на практику Європейського суду з прав людини, статтю 28 Конституції України та статтю 3 (заборона катування) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Наголошували, що призначене Панасенку покарання не що інше, як катування та нелюдське ставлення.

Засуджений, за його проханням,  брав участь у розгляді апеляційної скарги в режимі відеоконференції з установи виконання покарань №1 міста Вінниці.

Вироком Апеляційного суду Львівської області у вересні 2008 року Володимир Панасенко засуджений до довічного позбавлення волі за організацію замаху на вбивство, вчинене на замовлення, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, а також за організацію вбивства неповнолітньої дівчини та інші менш тяжкі злочини.

Вирок оскаржувався в касаційному порядку до Верховного Суду України, який залишив його без змін.

Покарання чоловіку призначено за сукупністю злочинів, що відповідає нормі  статті 70 Кримінального кодексу України:  якщо хоча б за один із вчинених злочинів призначено довічне позбавлення волі, то остаточне покарання за сукупністю злочинів визначається шляхом поглинення будь-яких менш суворих покарань довічним позбавленням волі.

До речі, в українському законодавстві немає механізму звільнення «довічників». Щоправда, відбувши 20 років в’язниці, засуджені можуть звернутися до президента про помилування. Тоді «довічне» може бути замінено на 25 років позбавлення волі.

                                                                                                                                               

 За повідомленням прес-служби суду