Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова освіта для підростаючого покоління

24 квітня 2018, 17:23

Болехівським міським судом Івано-Франківської області спільно з Болехівським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області та "Болехівським бюро правової допомоги" Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги на підтримку проекту "Правова освіта для підростаючого покоління" 24 квітня 2018 року проведено правопросвітницький захід для учнів Тисівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Доповідачами були голова Болехівського міського суду Івано-Франківської області Михайло Поляниця,  начальник Болехівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Алла Єфіменко, начальник "Болехівського бюро правової допомоги"  Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мар’яна Гошовська.

Вході проведення бесіди актуальними питаннями стали:

  • Юридична відповідальності неповнолітніх;
  • Що таке насильство в сім’ї та школі: поняття та види;
  • Як відрізнити насильство в сім’ї від конфлікту;
  • Відповідальність за вчинення насильства в сім’ї;
  • Що таке "шлюб" і "сім’я", а також різноманітні форми, яких можуть набувати відповідні відносини.

Зокрема, Михайло Поляниця розповів учасникам заходу про різні види протиправної поведінки, а також про окремі види юридичної відповідальність неповнолітніх стосовно малолітніх та неповнолітніх. Зокрема, було наголошено щодо відповідальності неповнолітніх, їх батьків щодо неправомірних вчинків та неналежного виховання, зобов’язання учнів дотримуватись обов’язків щодо навчання, належної поведінки, відвідування школи.

Особливу увагу Алла Єфіменко приділила питанню реєстрації шлюбу між неповнолітніми, зазначивши, що законодавство не містить чіткого переліку підстав для укладення шлюбу між неповнолітніми, але, як правило, такими є: вагітність неповнолітньої, народження дитини, фактичне спільне проживання молодої пари, яка не досягла шлюбного віку.

Мар’яна Гошовська зосередила свій виступ на насильстві в сім’ї та школі зазначивши, що  будь-яке насильство є порушенням прав індивідуума, яке вимагає належної реакції із сторони суспільства та держави.

Актуальними питаннями, які виносилися на обговорення стали теми алкоголізму та наркоманії. Учням надано вичерпні роз’яснення та доводи неприпустимості вживання заборонених речовин, роз’яснено про небезпеку здоров’ю яку вони несуть.

На підсумковому етапі зустрічі учні поспілкувались з учасниками заходу та змогли отримати відповіді на питання, пов’язані з захистом своїх прав в конкретних випадках. 

Наприкінці зустрічі Михайло Поляниця та інші учасники  відзначили високий рівень правовової свідомості учнів та їх активності щодо питань які обговорювалися та висловили подяку дирекції школи за співпрацю в організації правопросвітницького заходу.

За повідомленням прес-служби суду