Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спадкоємиця земельного паю через суд домоглася розірвання договору з підприємством-орендарем

24 квітня 2018, 17:35

Припинити дію договору оренди нерозподіленої (невитребуваної) земельної ділянки площею 0,8748 га, укладений 22 червня 2016 року між Ярмолинецькою райдержадміністрацією та приватним агропідприємством – таке рішення виніс Ярмолинецький районний суд , задовольнивши позов місцевої жительки.

Прохання розірвати договір оренди земельної ділянки позивачка пояснила тим, що вона оформила право власності на цю ділянку, яка дістала їй у спадок. Після отримання державного акту на землю стала її законною власницею. А тому наполягає: оскільки змінився предмет оренди та статус орендодавця, то донині діючий договір оренди слід вважати припиненим. Утім, численні звернення райдержадміністрації з таким проханням до агрокомпанії-орендаря залишалися без реакції.

У суді представник відповідача заперечила проти задоволення позову, вказавши суду, що предметом договору оренди є нерозподілена земельна ділянка, тоді як предметом свідоцтва про право на спадщину  – земельна частка (пай), також зазначив про порушення позивачкою процесуального права.

Суд, оцінивши усі докази, прийшов до висновку, що позов таки підлягає задоволенню. «Ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» передбачено, що нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використанням за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі», – зауважує в рішенні суддя, зазначивши, що оспорюваний договір укладено на 10 років, але в будь-якому разі до моменту оформлення права власності на земельну ділянку її власником.

Рішення ще можна оскаржити в апеляційній інстанції.

За повідомленням прес-служби суду