Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

« Захищене і здорове покоління» - під таким гаслом працівники Радомишльського районного суду Житомирської області взяли участь у заході, спрямованому на дотримання вимог охорони праці на робочому місці

02 травня 2018, 12:13

Щороку  у Всесвітній день охорони праці 28 квітня, згідно з Указом Президента України від 18.08.2006р. № 685/2006 в Україні відзначають День охорони праці.

      Цьогоріч за рекомендацією Міжнародної організації праці (МОП) Україна відзначатиме День охорони праці під гаслом «Захищене і здорове покоління».

 

     Тому, 27 квітня 2018 року у Радомишльському районному суді Житомирської області відбувся теоретичний семінар на тему: «Організація охорони праці згідно з вимогами Закону України  Про охорону праці».

      Зі вступним словом до присутніх звернулась керівник апарату суду Грищенко Оксана Володимирівна, яка привітала присутніх та відрекомендувала запрошеного спеціаліста- головного державного інспектора Держпраці України в Житомирській області Севрука Олега Анатолійовича. 

     Саме створення належних умов праці – це обов’язок установи в обличчі керівництва, зазначила керівник апарату суду, і звичайно, беззаперечне право працівників. Конституція України гарантує кожному право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Закон України «Про охорону праці» містить основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров’я у процесі трудової діяльності, на належні і безпечні умови праці, регулює  за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні. У багатьох європейських країнах світу питання охорони праці стоїть на досить високому рівні, тому досягнення таких результатів у цій сфері можливо тільки спільними зусиллями.

    Наразі майже половину колективу апарату суду становить молоде покоління віком до 30 років, тому  процес формування відповідального ставлення до безпеки праці  на роботі є забезпеченням організації належних умов праці молодих працівників. 

    З метою підвищення обізнаності та досягнення поставлених цілей в інтересах працівників апарату суду,  в тому числі і молодого покоління, до уваги присутніх було запропоновано доповідь на тему: « Організація охорони праці згідно з вимогами Закону України  Про охорону праці» в Радомишльському районному суді Житомирської області

   Після вступного слова керівника апарату, розпочав свій виступ головний державний інспектор праці, Севрук Олег Анатолійович із доведення до відома присутніх основних положень Закону України «Про охорону праці», роз’яснив поняття «охорона праці», розповів про соціальне економічне значення охорони праці, про навчання і перевірку знань з питань охорони праці на робочому місці, а також про порядок ведення відповідної документації, відкрив підтему охорони праці як об’єкта управління, розповівши безпосередньо про побудову функціональної схеми управління охороною праці.

     Окремо Олег Анатолійович зупинився на праці молодого покоління, зазначивши, що аби  сформувати покоління здорових та обізнаних з правилами безпеки працівників, необхідно таку підготовку проводити в ранньому віці. Роботодавцям необхідно надавати інформацію про фактори ризику, з якими стикаються молоді працівники, а також про робочі завдання та умови праці, які відповідають їхній віковій категорії.

   Молоді працівники стикаються з багатьма проблемами в процесі переходу від навчання у школі до трудової діяльності та пошуку стабільної роботи, на якій забезпечуються захист від шкоди та гідна заробітна плата.

     У середовищі молодих працівників, зазначив головний державний інспектор, збереження їх здоров’я позитивно впливатиме на процес формування відповідального ставлення до безпеки праці. Доволі часто молоді працівники приймають не досить обдумані рішення, пов’язані з ризиками, та не усвідомлюють, що їх необачність на роботі може спричинити небезпеку не тільки для їх життя, але й для життя й здоров’я тих, хто їх оточує. У середовищі молодих працівників виробничі ризики значно вищі через особливості способу життя останніх. Стреси, пов’язані із зовнішніми чинниками, також можуть призводити до виникнення небезпечних ситуацій на роботі. Необхідно закликати всі заінтересовані сторони до сприяння організації гідних і безпечних умов праці для молодих працівників, долучатися до роботи з формування культури безпеки і гігієни праці.

   Майбутні молоді працівники також долучилися до заходу в суді, спрямованому на популяризацію серед молодого покоління культури безпеки праці. Учні 8-А класу Радомишльського ліцею № 1 ім.Т.Г.Шевченка виклали своє бачення « Охорона праці очима дітей»  в малюнках.

     По завершенню заходу, усі охочі мали можливість отримати додаткові консультації із найбільш актуальних для  них питань.

    Обізнаність у питаннях організації виробничого процесу, в тому числі молодого покоління  і майбутніх працівників є запорукою реалізації конституційних прав останніх. Саме тому, керівництвом  було заплановано проведення заходу з питань охорони праці «Захищене і здорове покоління» з метою просвітницького та інформаційного характеру, та аби привернути увагу до проблем безпеки праці, необхідності поліпшення її умов, підвищення загальної культури трудової діяльності.

 

 За повідомленням прес-служби суду