Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закиди щодо упередженого підходу ВРП до суддів ВАКС абсолютно безпідставні, – Олег Прудивус

30 вересня 2021, 15:55

На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час засідання Другого щорічного круглого столу «Актуальні виклики у діяльності Вищого антикорупційного суду».

Олег Прудивус розповів, що за два роки роботи ВАКС до Вищої ради правосуддя надійшла 251 дисциплінарна скарга на суддів цього суду. 

«З огляду на фактичну чисельність (38 суддів) можна сказати, що це значна кількість скарг. Однак, на мою думку, це логічно, адже вказаний суд в силу специфіки його спеціалізації привертає особливу увагу суспільства, журналістів, адвокатів. Водночас така кількість скарг – привід для суддів ВАКС замислитись над причинами їх подання. Якщо суддя належним чином здійснює правосуддя і дотримується всіх процесуальних норм та правил суддівської етики, скарг має бути менше», – зазначив член ВРП.

За його словами, за результатами розгляду 20 скарг із 251 прийнято рішення про відкриття дисциплінарних проваджень, 27 скарг ще не розглянуто, решта скарг або залишені без розгляду, або ВРП відмовила у відкритті дисциплінарних проваджень за результатами їх розгляду. «Тож закиди щодо упередженого підходу ВРП до суддів ВАКС абсолютно безпідставні. Такі заяви не підтверджені фактами», – зауважив Олег Прудивус.

Олег Прудивус зазначив, що кожен суддя ВАКС, ухвалюючи рішення, має дбати, в першу чергу, не про суворість покарання, а про його невідворотність. Це запобігає скоєнню корупційних діянь. 

Член ВРП звернув увагу, що головний принцип, який має сповідувати і застосовувати при здійсненні правосуддя кожен суддя, – це принцип верховенства права. Наголосив на особливій місії судді, адже судді не просто встановлюють юридичні факти, вони визначають долю людини у найширшому сенсі цього поняття, утверджують як авторитет державної влади, так і держави в цілому.  

Круглий стіл об’єднав суддів, прокурорів, адвокатів, правоохоронців та юридичну спільноту для обговорення викликів, які виникають під час судових слухань у справах про корупцію. Ініціатива є частиною Проєкту «Підтримка розвитку інституційної спроможності Вищого антикорупційного суду», що реалізується Координатором проєктів ОБСЄ в Україні.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя