Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд повідомлень суддів про втручання в їх діяльність, що надійшли до ВРП 2−5 лютого 2018 року

07 лютого 2018, 15:57

Повідомлення судді Мар’їнського районного суду Донецької області Сенаторова Володимира Анатолійовича

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення від судді Мар’їнського районного суду Донецької області, який повідомляє про втручання з боку прокурора Мар’їнського відділу Волноваської місцевої прокуратури та інженера-землевпорядника Успенівської сільської ради Мар’їнського району Донецької області.

Зокрема, за словами судді, під час перерви у судовому засіданні у цивільній справі прокурор затримав його на вході до залу судового засідання та в погрозливій формі запитав, чому суддя Сенаторов В.А. не розглядає цивільні справи, та в ультимативній формі висловив побажання, щоб справу було розглянуто негайно з позитивним рішенням.

 

Повідомлення судді Козелецького районного суду Чернігівської області Бараненка Сергія Михайловича

Судді стало відомо, що рішенням Козелецької селищної ради Козелецького району Чернігівської області виконавчому комітету доручено вжити заходів для скасування рішень судів у справі за адміністративним позовом ТОВ «АГРО-РЕГІОН КОЗЕЛЕЦЬ» та звернутися до центральних органів виконавчої влади, суддівського самоврядування, Генеральної прокуратури України, інших правоохоронних органів щодо вжиття заходів реагування на ухвалені судом рішення та стосовно дій суддів, які брали участь у розгляді справи.

Суддя розцінює такі дії органу місцевого самоврядування як намагання вплинути на думку громадськості, формуючи її на основі настроїв нетерпимості до судової гілки влади, а також як метод тиску на суддів з метою прийняття рішення на користь Козелецької селищної ради.

Повідомлення  судді Данилів Олени Миронівни Бережанського районного суду Тернопільської області

                  Суддя повідомляє, що обвинувачений у кримінальному провадженні намагається усунути Данилів О.М. від розгляду кримінального провадження, подаючи заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинені суддею кримінальні правопорушення та шляхом висунення щодо неї як судді необґрунтованих обвинувачень до закінчення розгляду справи по суті.

 

Повідомлення судді Врадіївського районного суду Миколаївської області Фасія Володимира Васильовича

Суддя інформує про неприпустиму поведінку з боку відповідача, свідків та присутніх у цивільній справі за позовом до ПП «Редакція газети «Вісник Врадіївщини» про захист честі, гідності, ділової репутації, яку Фасій В.В. розцінює як зловживання процесуальними правами, прояв неповаги до суду, спрямовані на здійснення психологічного тиску на суддю з метою схилити його до прийняття бажаного судового рішення.

 

Повідомлення судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Курус Світлани Іванівни

Суддя зазначає, що під час судового засідання у цивільній справі учасник судового провадження подав скаргу на дії судді до Вищої ради правосуддя. Подання такої скарги до закінчення розгляду справи має ознаки впливу на суд та передбачає кримінальну відповідальність за статтею 376 Кримінального кодексу України відповідно до пункту 2 Рішення Ради суддів України від 8 червня 2017 року № 34 «Про роз’яснення деяких питань щодо конфлікту інтересів».

 

Повідомлення судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Подзірова Андрія Олеговича

За інформацією, викладеною у повідомленні судді, у провадженні суду перебуває цивільна справа про визнання права власності, один з учасників якої 29 січня 2018 року звернувся до суду із заявою про отримання копії технічного запису усіх без винятку судових засідань у вказаній справі для пред’явлення  як  доказу у Вищій раді правосуддя.

Подзіров А.О. зазначає, що розгляд по суті ще не розпочинався і наразі цивільна справа перебуває в його провадженні.

На думку судді, вказана заява громадянина в частині мотивів її подання є втручанням в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя та спробою вплинути на судове рішення.

 

Повідомлення судді Луганського окружного адміністративного суду Секірської Анжели Геннадіївни

Під час розгляду справи за адміністративним позовом до Луганської обласної державної адміністрації, Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, Новоайдарської районної державної адміністрації Луганської області, військово-цивільної адміністрації сіл Трьохізбенка, Кряківка, Лобачеве, Лопаскине та Оріхове-Донецьке Новоайдарського району Луганської області про зобов’язання вчинити певні дії під час вступного слова позивач наголосив, що у разі невирішення зазначених у позові питань, він направить матеріали до міжнародних правозахисних організацій та до Європейського суду з прав людини.

На думку судді, у промові позивача наявні ознаки здійснення тиску на суд з метою прийняття рішення на його користь, що є втручанням у здійснення правосуддя.

Нагадаємо, що вказані повідомлення були включені до Реєстру, який оприлюднюється на сайті ВРП. 

Прес-центр судової влади України