Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області задовольнив позов батька дитини, яка постраждала у шкільному конфлікті

22 лютого 2018, 12:40

            Суддя Ізюмського міськрайонного суду Харківської області задовольнив позов гр. Г, який діяв в інтересах своєї неповнолітньої доньки, до громадянки З. про відшкодування моральної шкоди, завданої її неповнолітнім сином.

            Шкільний конфлікт – явище неминуче і багатопланове. Він може виникнути з нічого: із-за найменшого спору, різниці в пристрастях, одязі, успіхів в навчанні. Кожна конфліктна ситуація унікальна, необхідно своєчасно вирішувати її.

            Громадянин Г. звернувся до суду з позовом до громадянки З. про стягнення моральної шкоди посилаючись на те, що син відповідачки постійно б’є та ображає його доньку. Позивач неодноразово звертався до відповідачки з проханням вплинути на поведінку сина, але це не дало ніяких результатів. Після чергового побиття позивачу разом з донькою довелося звернутися до лікаря та до відділку поліції.  

            В судовому засіданні позивач Г. позовні вимоги підтримав. Відповідачка, нажаль, в судове засідання не з’явилася. Згідно положенню ст. 280 ЦПК України суд ухвалив рішення про заочний розгляд справи. За данними Ізюмського ВП з малолітнім  сином відповідачки була проведена профілактична бесіда. Громадянку З. притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.184 КУпАП «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей». Беручи до уваги всі матеріали справи, суд вважає, що потерпілій неповнолітній гр.Г була завдана моральна шкода, яка негативно змінила її життя. Перебуваючи в постійному стресі, у потерпілої з’явилося стійке небажання йти до школи. Батьки потерпілої були змушені перевести доньку до іншої школи.

            Враховуючи всі вимоги розумності і справедливості, моральні страждання дитини суд вирішив задовольнити позов гр.Г  та стягнути з. громадянки З. моральну шкоду.         Діти – це дзеркальне відображення, передусім родини, суспільства. Агресія дитини іде з сім’ї. І якщо виникають конфліктні ситуації, батькам передусім слід проаналізувати свою поведінку. Якщо дорослий бачить, що над дитиною скоюють насильство, а він при цьому не втручається (принаймні не набирає 102), то за свою бездію він може нести адміністративну і кримінальну відповідальність.

За повідомленням прес-служби суду