Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представник Апеляційного суду Рівненської області долучився до обговорень реформи системи виконання судових рішень

26 квітня 2018, 09:23

            Участь у круглому столі «Реформа системи виконання судових рішень, виклики та перспективи», що відбувся у Головному територіальному управлінні юстиції у Рівненській області, взяла заступник керівника апарату Апеляційного суду Рівненської області Ірина Бойчук. До обговорення також долучились судді, адвокати, державні та приватні виконавці, працівники системи безоплатної правової допомоги, представники неурядових організацій.

Основними темами для дискусії стали новели процесуального законодавства щодо примусового виконання судових рішень, функціонування державної виконавчої служби в умовах реформи виконавчого провадження та робота приватних виконавців.

— Нагадаю, що 2 червня 2016 року Верховна Рада прийняла закони «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» та «Про виконавче провадження», які дали початок комплексній реформі примусового виконання рішень судів та інших органів, — звернувся до присутніх начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області  Микола Станіщук. — Головною новацією прийнятих законів стало запровадження інституту приватних виконавців, які функціонують поруч із державною виконавчою службою та виконують функції з примусового виконання рішень судів та інших органів. Тож з січня 2017 року в Україні діє змішана система виконавчого провадження. Переконаний, що поява приватних виконавців поруч із державними приведе до конкуренції. Завдяки змагальності робота і тих, і інших буде ефективнішою. Варто зазначити, що в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» почав діяти й новий напрямок «Я МАЮ ПРАВО! на виконання рішення суду», який надає громадянам вичерпну інформацію про те, як реалізувати своє право на виконання судового рішення.

            Учасники круглого столу, крім того, обговорили діяльність приватних виконавців, потреби законодавчих змін для підвищення ефективності їх роботи та покращення співпраці з іншими органами. Подискутували на спірні процесуальні питання, які виникають в частині виконання рішень судів. Зокрема, про новели процесуального законодавства та законодавчі прогалини, що заважають підвищенню ефективності роботи у виконанні рішення суду.

 

За повідомленням прес-служби суду