Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили можливості використання сучасних інформаційних технологій у судовій системі України

26 квітня 2018, 09:37

25 квітня 2018 року у Верховному Суді в рамках проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» (далі – проект Twinning) розпочав роботу круглий стіл «Використання сучасних інформаційних технологій у судовій системі України» для апарату Верховного Суду, у якому взяли участь міжнародні експерти зі Словенії.

З вітальним словом виступили суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва, керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка, начальник відділу міжнародної правової взаємодії Верховного Суду, партнер постійного радника проекту Twinning Ліна Губар.

Під час заходу міжнародні експерти – радник голови Верховного Суду Республіки Словенія Радо Брезовар та директор Центру інформаційних технологій Верховного Суду Республіки Словенія Боян Мурзек провели презентацію порівняльного аналізу чинного законодавства України та країн-членів ЄС у сфері електронного правосуддя та проведення судових засідань у режимі відеоконференцій. Увагу також було приділено обговоренню застосування електронного зв’язку під час судових процесів у судах різних юрисдикцій, електронному провадженню та технічним аспектам доступу громадян до правосуддя.

Крім того, учасники круглого столу ознайомилися із завданнями та вимогами Єдиної судової інформаційної-телекомунікаційної системи. Відповідно до них експерти нададуть рекомендації щодо електронного правосуддя ­­– структури, розробки та функціоналу системи.

Другий день проведення заходу буде присвячений обговоренню покращення роботи офіційного веб-сайту Верховного Суду. Зокрема, судовим (матеріально-правовим), організаційним та технічним аспектам.

Основною метою проведення круглого столу є посилення незалежності та ефективності судової влади за рахунок впровадження європейських стандартів, а також підвищення інституційної спроможності Верховного Суду, що дасть змогу сформувати єдину судову практику при здійсненні правосуддя і сприятиме зміцненню верховенства права в Україні.    

Модератором заходу виступила заступник керівника апарату - керівник секретаріату Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Наталія Пляс, яка наголосила на важливості взаємодії та комунікації задля досягнення спільної мети.

В роботі круглого столу взяли участь постійний радник проекту Twinning, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Брієде, заступник керівника апарату - керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Богданюк, проректор по забезпеченню організаційної діяльності НШСУ Володимир Мазурок та експерт проекту ЄС «ПРАВО»  Реда Молєне.

За повідомленням прес-служби суду