Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАТ «Азот» зобов’язано виконати рішення суду про сплату заборгованості перед ПАТ «Черкасиобленерго»

22 березня 2019, 09:41

Північний апеляційний господарський суд скасував ухвалу суду першої інстанції та відмовив ПАТ «Азот» у задоволенні заяви про визнання виконавчого документу про стягнення боргу з ПАТ «Азот» на користь ПАТ «Черкасиобленерго» таким, що не підлягає виконанню.

У липні 2018 року Київський апеляційний господарський суд своєю постановою, що була залишена без змін постановою Верховного Суду, скасував рішення Господарського суду Черкаської області від 13.12.2017 у справі № 925/965/16 та прийняв нове, яким стягнув з ПАТ «Азот» на користь «Черкасиобленерго» заборгованість у розмірі 1 261 178 436,83 грн.

На виконання вказаного вище рішення суду було видано відповідний наказ.

Проте,  ПАТ «Азот» звернулось до Господарського суду Черкаської області з заявою про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню.

Заява мотивована тим, що на момент винесення постанови від 03.07.2018 підприємством добровільно перераховано на рахунок позивача 46 974 855,08 грн., що підтверджено відповідними платіжними дорученнями. Тому, на думку позивача, визначена у наказі господарського суду заборгованість не відповідає дійсності, а пред’явлення до виконання наказу призведе до подвійного стягнення грошових коштів з відповідача.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області заяву ПАТ «Азот» задоволено та визнано наказ суду таким, що не підлягає виконанню.

Національне антикорупційне бюро України та ПАТ «Черкасиобленерго» звернулися до Північного апеляційного господарського суду з апеляційними скаргами, в яких просили скасувати ухвалу господарського суду першої інстанції.

Як вбачається із судових рішень, у відповідача – ПАТ «Азот», відповідно до наказу, існує обов’язок зі сплати заборгованості на виконання постанови Київського апеляційного господарського суду від 03.07.2018 у розмірі 1 261 178 436,83 грн.

Дослідивши матеріали справи та всі надані докази, апеляційний господарський суд встановив, що сплата боргу відповідачем в розмірі 46 974 855,08 грн. була здійснена на виконання рішення Господарського суду Черкаської області від 07.12.2016 (про що, також, зазначено в платіжних дорученнях). Водночас, суд вказав на відсутність доказів здійснення оплат на виконання постанови Київського апеляційного господарського суду від 03.07.2018, а відповідно і наказу.

Крім того, суд зауважив, що посилаючись у заяві про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню, на добровільну сплату частини боргу у розмірі 46 974 855,08 грн., відповідач просить визнати наказ суду таким, що не підлягає виконанню повністю, а не визнати його таким, що не підлягає виконанню у відповідній частині.

Колегія суддів господарського суду апеляційної інстанції також звернула увагу на те, що згідно з нормами Закону України «Про виконавче провадження» в разі визнання наказу таким, що не підлягає виконанню, виконавче провадження підлягає закінченню та не може бути розпочато знову, що унеможливить виконання рішення суду, яке є обов'язковим до виконання.

Суд також спростував доводи ПАТ «Азот» про подвійне стягнення заборгованості, посилаючись на обов’язок боржника, відповідно до статті 19 зазначеного вище закону, повідомити державного виконавця про обставини щодо часткового виконання рішення суду та здійснення відповідних виплат (у випадку їх наявності).

Таким чином, за результатами розгляду апеляційних скарг, Північний апеляційний господарський суд скасував ухвалу Господарського суду Черкаської області та прийняв нове рішення про відмову у задоволенні заяви ПАТ «Азот» про визнання наказу господарського суду таким, що не підлягає виконанню.

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/80209833  

За повідомленням прес-служби суду