Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Андрій Овсієнко: Законопроєкт № 3711 покликаний вирішити проблеми, які виникли через попередні непродумані зміни у законодавстві

05 серпня 2020, 14:19

Законодавчі зміни у сфері правосуддя мають бути спрямовані на поновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і, як результат, наповнення судової системи новими кадрами. Про це заявив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, виступаючи на VIII Міжнародному судово-правовому форумі, який проходить у Києві 5–6 серпня 2020 року.

За його словами, наразі найактуальнішими є заходи щодо стабілізації судової системи та ліквідації кадрового дефіциту. Ухвалення проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» № 3711 дасть змогу розпочати формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Голова ВРП зауважив, що законопроєкт № 3711 не є за своєю суттю реформаторським, він покликаний вирішити проблеми, які виникли через попередні непродумані зміни у законодавстві, зокрема через прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» № 193-IX. Як відомо, 18 лютого 2020 року Конституційний Суд України своїм рішенням визнав неконституційними положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в частині ліквідації Верховного Суду України, а рішенням від 11 березня 2020 року визнав такими, що відповідають Конституції України, окремі положення Закону України № 193-IX.

Голова ВРП наголосив, що запропоновані законопроєктом № 3711 зміни покликані привести законодавство у відповідність з рішеннями Конституційного Суду України. Крім того, вони дадуть можливість Вищій раді правосуддя сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України і, як наслідок, запустити процес добору, кваліфікаційного оцінювання суддів та вирішити інші питання суддівської кар’єри.

Інакше, зазначив Андрій Овсієнко, у найближчій перспективі суди можуть втратити ще частину кадрів. Адже в умовах правової невизначеності, складнощів із матеріально-технічним і соціальним забезпеченням судді звільнятимуться у відставку. «Тенденція справді загрозлива: 32 % суддівських посад вакантні, понад 30 % суддів мають право на відставку. Кожного тижня ВРП розглядає все нові й нові заяви про відставку. Упродовж півтора року дев’ять судів не здійснювали правосуддя через відсутність у їх складі повноважних суддів. Значна частина апеляційних судів укомплектована менше ніж на половину. Вплив кадрового голоду в апеляційних судах дуже негативний, адже набрання рішенням законної сили пов’язують саме із судом апеляційної інстанції», – сказав Голова ВРП.

Андрій Овсієнко вважає, що законопроєкт № 3711 потрібно ухвалювати невідкладно.

 

Як повідомлялося, 5–6 серпня 2020 року в Києві відбувається VІII Міжнародний судово-юридичний форум, організований Вищою радою правосуддя спільно з видавництвом «Юридическая практика».

Захід покликаний стати майданчиком для експертних дискусій та обміну думками суддів, адвокатів, прокурорів, представників юридичного бізнесу, органів влади, відомих науковців, вітчизняних і міжнародних фахівців.

Упродовж двох днів учасники Форуму обговорять головні здобутки судової реформи і подальші кроки в цьому напрямі та знайдуть відповіді на питання:

- як на судовій владі позначились зміни законодавства у сфері правосуддя, що відбувались в останні роки?

- які наслідки матиме втілення пропозицій щодо реформування судової системи, які лунали останнім часом?

- як підвищити рівень доступу до правосуддя громадян?

- якими мають бути першочергові кроки для подолання кадрового дефіциту в судах?

- чи реально прискорити впровадження в Україні онлайн-правосуддя?

У перший день в роботі Форуму беруть участь Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, заступник Голови Верховного Суду Богдан Львов, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко, члени Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська та Лариса Швецова, суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська, суддя Верховного Суду України Іван Міщенко, секретар Судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів‚ корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська, народний депутат України Тарас Тарасенко, суддя Господарського суду Луганської області Олена Фонова, суддя Господарського суду міста Києва Тетяна Васильченко, суддя Київського апеляційного суду Олена Лапчевська та інші.

 

Вища рада правосуддя