Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адвокат Олег Маліневський: Держави-лідери за довірою до суду є лідерами за довірою до держави

06 серпня 2020, 18:23

«Світовий досвід показує, що довіра до суду прямо пропорційна довірі до держави. Держави-лідери за довірою до суду є лідерами за довірою до держави. Наша держава ж, зокрема державний апарат, є вкрай непопулярним серед співвітчизників. При цьому рівень НЕдовіри до суду (77,7%) нижчий ніж рівень НЕдовіри до парламенту (82%) та знеособленого чиновництва (82,9% респондентів не довіряють, за даними Разумков Центр)», – зазначив адвокат, голова комітету судової практики Асоціації адвокатів України Олег Маліневський під час свого виступу на VIII Міжнародному судово-правовому форумі.

Лідери за довірою, нагадав він, волонтери та церква (67% та 60,6% довіри відповідно). В той же час, попри високу «недовіру» до суду, більшість громадян є задоволеними судовими рішеннями у їхніх справах (53.4% – задоволені, 21% – ні). «А отже, наше судочинство все ж таки виконує свої прямі функції. І виконує їх досить непогано», підсумував Олег Маліневський. Тому відновлення довіри важливо не тільки і не стільки до суддів, вважає він, скільки до державних інституцій в цілому. А це вже завдання ЗМІ, політиків, парламентарів, та і суспільства в цілому.

«Загальна порада «реформаторам» в боротьбі з міфами довкола судочинства? Замінити популізм на фаховість, хайп на глибокий аналіз, прибрати національну меншовартість перед усім міжнародним, згадавши про те, що в Україні дуже багато порядних та висококваліфікованих суддів, адвокатів, юристів та науковців», – наголосив адвокат.

Олег Маліневський виступив на форумі з доповіддю «Судова реформа: руйнуючі міфи», з якою можна ознайомитися за посиланням:

https://equity.law/images/publication/news_name/ruinuyuchi-mifi-sudovoi-reformi.pdf