Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВРП Андрій Овсієнко: Незалежність судової влади є загальнодержавною цінністю

28 вересня 2020, 08:02

Судова влада є однією з трьох рівноправних та незалежних гілок влади, а Вища рада правосуддя – незалежним конституційним органом, який забезпечує незалежність судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством. На цьому акцентував увагу Голова ВРП Андрій Овсієнко, звертаючись із вітальним словом до учасників ІІ Одеського судового форуму «Судова влада: синергія заради ефективності».

«Незалежність не є привілеєм суду як інституції або судді. Суддівська незалежність є загальнодержавною та загальносуспільною цінністю, гарантією забезпечення права кожного, хто звертається до суду, та посилює можливість реалізувати таке право», – зазначив Андрій Овсієнко.

На його переконання, незалежність суду підвищує довіру громадськості до судової влади, обумовлює рівність усіх перед законом, посилює повагу до результатів судового процесу, стимулює виконання судових рішень та дотримання приписів суду. Все це, за словами Голови ВРП, є показниками довіри до судової системи, її легітимності в очах суспільства.

Андрій Овсієнко закликав до відкритого діалогу та співпраці в питаннях реформування судової системи. Він зауважив, що форум є унікальним майданчиком комунікації для представників судової влади, законодавців, адвокатів, науковців, вітчизняних та міжнародних експертів, на якому вони мають можливість висловити свої бачення та потреби, обмінятися досвідом та експертними думками. З цього приводу Голова ВРП процитував Бернарда Шоу: «Якщо у вас є яблуко і у мене є яблуко, і якщо ми обмінюємося цими яблуками, то у вас і у мене залишиться по одному яблуку. А якщо у вас є ідея і в мене є ідея, і ми обмінюємося ідеями, то у кожного з нас буде по дві ідеї».

Як повідомлялось, сьогодні, 25 вересня, в Одесі відбувається ІІ Одеський судовий форум «Судова влада: синергія заради ефективності».

Окрім Голови ВРП Андрія Овсієнка з вітальним словом на заході виступили голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін та керівник Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice» Довідас Віткаускас.

У заході також беруть участь заступник Голови ВРП Олексій Маловацький, член ВРП Світлана Шелест, голова П’ятого апеляційного адміністративного суду Олександр Джабурія, голова Апеляційного суду Одеської області Григорій Колесніков, голова Комітету з питань верховенства права Національної асоціації адвокатів України Марина Ставнійчук, суддя Верховного Суду, Президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Володимир Кравчук (за допомогою відеозв’язку).

На форумі обговорюються питання, присвячені черговому етапу судової реформи в Україні, зокрема:

  • стратегічне бачення розвитку інститутів суддівського самоврядування;
  • незалежність суду: наука і практика;
  • адміністрування та фінансування судів, новий територіальний устрій та навантаження;
  • судове адміністрування: thoughts on record.

Організатори заходу: Асоціація розвитку суддівського самоврядування України за підтримки П’ятого апеляційного адміністративного суду, Національної асоціації адвокатів України та Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice».

 

Вища рада правосуддя