Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найбільш актуальним зараз є вирішення питання кадрового голоду в місцевих судах

19 листопада 2020, 11:11

Як відомо, зовсім нещодавно Вища рада правосуддя (ВРП) підтримала законопроєкт № 4055 щодо делегування їй повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) для завершення відбору суддів до місцевих судів. Законопроєкт передбачає тимчасову передачу ВРП функцій ВККС в частині завершення процедури відбору кандидатів на посаду судді місцевого суду.

Думки щодо даного рішення неоднозначні і часом зовсім протилежні. Чи стане це рішення панацеєю або хоча би буде мати перспективу сприятливих наслідків, можна буде дізнатися в майбутньому.

Коментар експерта. Тарас Лукаш, начальник Територіального управління ДСА в Одеській області

Одним з найбільш проблемних питань, яке сьогодні стоїть перед судовою системою, є швидке відновлення як роботи ВККС, так і процедур, покладених на неї законом. Найбільш актуальним зараз є вирішення питання кадрового голоду в загальних місцевих та апеляційних судах. За період дії карантинних обмежень у відставку вийшла значна кількість суддів апеляційної та першої інстанцій.

В першу чергу, це було пов'язано з обмеженням суддівської винагороди. Була надія, що після прийняття Конституційним Судом України рішення, яким такі обмеження були зняті, кількість суддів, які бажають піти у відставку, істотно зменшиться, але, на жаль, цього не сталося. Фактично кожен день на сайті ВРП ми бачимо нові прізвища «самогубців» професії. Слід зазначити, що за інформацією Ради суддів України близько половини діючих суддів також мають право на відставку та готові в будь-який момент цим правом скористатися.

Об'єктивно ми розуміємо, що для відновлення роботи ВККС України недостатньо прийняти законопроєкт № 3711, необхідно провести конкурс на вакантні посади членів комісії, можливо, пройти процедури оскарження, тільки після цього Комісія почне роботу, яка буде супроводжуватися колосальними викликами. На це все потрібен час. Виходячи зазначене, я згоден з необхідністю якнайшвидшої передачі функцій ВККС ВРП до моменту відновлення роботи самої Комісії.

Юридическая практика