Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд ЗМІ. Про роботу Бориспільського міськрайонного суду Київської області розповів суддя-спікер суду Сергій Вознюк

15 квітня 2024, 09:39

Бориспільський міськрайонний суд Київської області посідає четверте місце по навантаженню в області, поступаючись Києво-Святошинському, Білоцерківському та Броварському судам. Це пов’язано з кількістю населення, а не з криміногенною ситуацією в регіоні. Які категорії справ найбільш розповсюджені, дізнавалися «Вісті».

Наразі у Бориспільському міськрайонному суді невелика кількість суддів — на сьогодні працює шість суддів цивілістів та три криміналісти. Ще шість суддів не вистачає. Розгляд скарг, клопотань органів досудового розслідування здійснюється суддями, які займаються цивільними справами — щоб троє суддів-криміналістів мали можливість слухати кримінальні провадження по суті. Рішення щодо інших переведень чи доповнень складу суду на даний час не прийняті і конкурси, відповідно, не оголошені.

Сергій Вознюк — суддя-спікер Бориспільського міськрайонного суду, до 2023 року обіймав посаду голови суду. На даний час розглядає матеріали про адміністративні правопорушення, кримінальні правопорушення та певний період часу працював як слідчий суддя.

Підтримка агресора

За словами Сергія Вознюка, наразі велика кількість справ суду пов’язана з воєнною агресією Російської Федерації. Це злочини про державну зраду, а також ті, що пов’язані з підтримкою РФ — наприклад, висловлення у соцмережах думок, що пов’язані з дискредитацією ЗСУ та пропагандою «російського миру». Такі випадки є підставою для проведення перевірок на предмет наявності складу кримінального правопорушення. Інформацію про осіб, що підтримують РФ, повідомляють СБУ або громадяни, які потім передають інформацію у відповідні органи.

«Наприклад, під моїм головуванням було затверджено рішення про визнання вини колишнього диспетчера, що працював у місті Сімферополь та певний час обслуговував (уже після анексії Криму) літаки. Крім цього, про його вину свідчила особиста переписка, — розповідає суддя Сергій Вознюк. — Особа визнала свою вину, змінила своє ставлення, знаходиться зараз на території України та зробила добровільні внески на ЗСУ, що суттєво зменшило її суспільну небезпечність. Зважаючи на те, що наслідків важких не настало, суд вважав за можливе обмежитись покаранням у вигляді строку відбуття покарання до 3 років з умовним строком».

Домашнє насилля

Під час війни збільшилася кількість адміністративних правопорушень та кримінальних справ, пов’язаних із домашнім насильством. Працівники органів досудового розслідування відвідують відповідні семінари, що поглиблюють їх знання з цих питань, також відбувається певна спеціалізація — вже не кожен працівник поліції може приїхати та розбирати справу щодо домашнього насилля, а саме уповноважений, який пройшов відповідну підготовку. Так само й судді проходять навчання та підвищення кваліфікації щодо особливості проваджень щодо домашнього насильства.

«Ми зважаємо на посилену відповідальність у зв’язку з підписанням Україною Стамбульської конвенції про домашнє насильство, — розповідає Сергій Вознюк. — У результаті внесено зміни в законодавство: Кримінальний кодекс України містить статтю щодо відповідальності за вчинення дій систематичного характеру, які впливають на психічний стан особи. Це стосується чоловіка чи дружини, розлучених та осіб, які проживають в цивільному шлюбі.

Були випадки, коли від насилля страждають і діти — наприклад, коли відносно дітей, особливо тих, що досягли 14 років, батьки вчиняли негативні дії, особливо психологічного характеру. Проте слід пам’ятати, що діти можуть страждати навіть через сам факт конфлікту між батьками. Сама їх присутність під час батьківських сварок змушує страждати дитячу психіку — навіть якщо вони безпосередньо не є об’єктом насилля».

ДТП, алкоголь та наркотики

«Найчисленніша категорія справ у суді — дорожньо-транспортні пригоди (ДТП). Основне порушення — неуважність водіїв, необрання безпечної швидкості руху, що призвело в подальшому до аварії. А ще проїзд на забороняючий колір світлофору. Проте найбільш небезпечним є водіння у нетверезому стані. Керування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння — проблема не нова. На початку повномасштабного вторгнення рівень таких правопорушень був незначний. У той же час ближче до кінця 2022-го року він вирівнявся у порівнянні з попередніми періодами, — розповідає Сергій Вознюк. — Адмінправопорушення по статті 130 (ч. 1, 2 ,3) передбачають відповідальність у вигляді штрафу від 17 тис. грн до 51 тис. грн із позбавленням права керування транспортним засобом на термін від 1-го до 5-ти (ч. 1 та 2) чи 10-ти (ч. 3) років. За минулий рік у провадженні Бориспільського міськрайонного суду Київської області перебувало 1122 справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП, із них:
— розглянуто — 997;
— накладено адміністративне стягнення у виді штрафу — 698;
— адміністративний арешт — 4;
— позбавлено права керування транспортними засобами — 586;
— закрито провадження у справі за відсутністю в діях особи, що притягується до адміністративної відповідальності, складу адміністративного правопорушення — 297;
— закрито провадження у справі у зв’язку зі смертю особи, що притягується до адміністративної відповідальності — 1;
— матеріали повернуті на дооформлення та передано за підсудністю до інших судів — 5;
— застосовано заходи, передбачені ст.24-1 КУпАП — 3;
— конфісковано предмет — 3;
— накладено суму штрафу — 14 184 800 грн;
— сплачено добровільно — 1 768 000 грн.;
— всього оскаржено матеріалів в апеляційній інстанції — 157;
— залишено без змін — 107;
— скасовано — 23;
— повернуто апеляційну скаргу особі, яка її подала — 27.

Зауважу, що в Борисполі немає складної криміногенної ситуації з наркотиками, загальна їх кількість серед усіх кримінальних правопорушень складає близько 15%. Що стосується адміністративних правопорушень, лише 3-4% справ стосуються вживання чи розповсюдження наркотичних засобів. Причина відносно невеликої кількості справ, пов’язаних із наркотиками, на мою думку, у превентивних заходах поліції», — розповідає Сергій Вознюк.

Підсумки роботи Бориспільського міськрайонного суду за 2023 рік

Судді присяжних

Певні категорії справ відбуваються із залученням до розгляду присяжних. Присяжні судді — це громадяни, які виявили бажання та мають відповідний статус і вік та не мають заборон для вчинення таких дій. Судді присяжних визначаються місцевими радами. Вони мають можливість приймати участь як під час цивільних справ, так і кримінальних, де передбачене довічне позбавлення волі.

«На даний час у суді Борисполя здійснюється розгляд двох кримінальних проваджень, що передбачають можливість притягнення до відповідальності у вигляді довічного позбавлення волі, з участю присяжних, — розповідає Сергій Вознюк. — На жаль, термін розгляду таких справ дуже великий, він тягнеться роками. Це типово для проваджень із великою кількістю обвинувачених та учасників.

Склад суду при розгляді таких справ — двоє професійних суддів та троє присяжних (на постійній основі). Під час розгляду справи в залі суду також знаходяться два запасних присяжних — це робиться для того, щоб вони володіли ситуацією на випадок необхідності замінити основних присяжних. На жаль, ми не можемо постійно оновлювати присяжних, тому бувають випадки виходу присяжних — наприклад, у зв’язку з досягненням 65-річного віку або вагітністю, тривалою хворобою, мобілізацією. Якщо присяжний знає когось із учасників процесу, він може взяти самовідвід або ж йому може бути заявлено відвід судом.

Для присяжного судді найголовнішим є неупередженість. Присяжний повинен бути сторонньою особою обвинуваченому, не володіти жодною інформацією щодо провадження і дізнаватися про все лише під час судового розгляду безпосередньо у залі суду. Присяжний не має права вести жодних власних розслідувань, оскільки це може спровокувати його упередженість. Досліджуються лише ті докази, які подані стороною обвинувачення та стороною захисту.

Присяжний не має права розголошувати судову справу, у тому числі і членам своєї сім’ї, оскільки це є таємницею судового розгляду.

Востаннє вирок про довічне ув’язнення у нашому суді виносився у 2011-2012 рр., однак пізніше таке рішення було скасовано і на сьогодні ще перебуває у провадженні. Справа стосувалася кількох епізодів кримінального правопорушення, які, зокрема, передбачають довічне позбавлення волі, а саме вчинення вбивства групою осіб.

До речі, довічне позбавлення волі передбачається і за державну зраду.

До адміністративних правопорушень присяжні взагалі не залучаються. Такі справи здійснюються суддею лише одноосібно. Призначаються вони у порядку автоматизованого розподілу.

Проте є цивільні категорії справ, де залучаються присяжні: це визнання недієздатності, встановлення батьківства, усиновлення».

Джерело фото: https://i-visti.com/ 

Газета «Вісті.Інформація.Реклама»