Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Член ВРП Світлана Шелест: виплата суддівської винагороди без будь-яких обмежень повинна бути відновлена негайно

31 серпня 2020, 17:09
Автор: В'ячелав Хрипун

 

 

Член Вищої раді правосуддя Світлана Шелест прокоментувала виданню «Судово-юридична газета» Рішення Конституційного Суду України від 28 серпня, яким було визнано неконституційним обмеження суддівської винагороди на період дії карантину.

28 серпня 2020 року рішенням Конституційного Суду України у справі № 1-14/2020(230/20) визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення:

- частин першої, третьої статті 29 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" від 14 листопада 2019 року № 294-IX зі змінами;

- абзацу дев’ятого пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» від 13 квітня 2020 року № 553-IX.

«Таким чином, вже з 28 серпня не існує будь-яких обмежень для виплати суддівської винагороди в повному обсязі, визначеному Законом Украіни «Про судоустрій і статус суддів», – заявила член Вищої ради правосуддя Світлана Шелест у коментарі виданню «Судово-юридична газета».

За її словами, для відновлення виплат суддівської винагороди в повному обсязі після Рішення КСУ вже не потрібні будь-які розпорядчі акти чи нові рішення Верховної Ради або Кабінету Міністрів. «Згідно з Рішенням Конституційного Суду України усі зміни, внесені в квітні 2020 року до Закону «Про Державний бюджет України», визнані неконституційними і втратили чинність з дня ухвалення Рішення Конституційним Судом, тобто з 28 серпня 2020 року. Таким чином, вже з 28 серпня не існує ніяких обмежень для виплати суддівської винагороди в колишньому обсязі», – зауважила Світлана Шелест.

«Виплати в повному обсязі повинні поновитися автоматично за аналогією з Рішенням КСУ від 4 грудня 2018 року 11-р/2018, яким була усунена різниця в оплаті праці суддів, що успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання і з якихось причин його не завершили», – розповіла виданню Світлана Шелест.

Вона звернула увагу на те, що в пункті 4.3 Рішення Конституційний Суд України чітко вказав: обмеження у виплаті суддівської винагороди може встановлюватися тільки за умов наявності в країні воєнного або надзвичайного стану. Однак навіть у такому випадку обмеження повинно впроваджуватися пропорційно, із встановленням чітких часових строків і в жорсткій відповідності до Конституції України.

Як зауважила Світлана Шелест, КСУ прямо вказав у Рішенні, що після закінчення терміну дії обмежень суддям має бути також виплачена у якості компенсації та частина винагороди, яка була фактично втрачена за час дії карантинних обмежень, оскільки суддівська винагорода є складовим елементом статусу судді, визначеного Конституцією України.