Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

VII з`їзд суддів України

2-3 листопада 2005 р. у приміщені Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України відбувся VII з’їзд суддів України, що є найвищим органом суддівського самоврядування. На цей форум прибули 515 делегатів від судів загальної юрисдикції з усіх регіонів України. Конференціями та зборами суддів було делеговано: від судів загальної юрисдикції - 330, від господарських судів - 119, від військових - 19, від Конституційного Суду України - 3, від Верховного Суду України - 26, від адміністративних судів - 18. У роботі з’їзду взяли участь керівники держави - Президент України В.А. Ющенко, Голова Верховної Ради В.М. Литвин, а також керівники центральних органів влади - секретар Ради національної безпеки і оборони України А.К. Кінах, Міністр юстиції України С.П. Головатий, голова Державної судової адміністрації України І.І. Балаклицький, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики В.В. Онопенко, голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності В.Р. Мойсик, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Н.І. Карпачова, заступник міністра внутрішніх справ П.В. Коляда, заступник Генерального прокурора України В.В. Кудрявцев, голова Спілки юристів України, голова Всесвітньої асоціації юристів В.О. Євдокімов.

На з’їзді були розглянуті такі питання:

1. Про стан правосуддя в державі та реформування судової системи України.

2. Звіт Ради суддів України.

3. Інформація Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

4. Про стан організаційного забезпечення судів загальної юрисдикції.

5. Призначення суддів Конституційного Суду України.

6. Обрання членів Ради суддів України.

7. Обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

З’їзд відкрив голова Ради суддів України В.В. Кривенко. Після обрання президії, секретаріату з’їзду, мандатної та лічильної комісій, затвердження порядку денного і регламенту роботи з’їзду із доповіддю про стан правосуддя і реформування судової системи виступив Голова Верховного Суду України В.Т. Маляренко.

Потім слово було надане Президентові України Віктору Ющенку. Він зауважив, що за роки незалежності судова влада так і не стала незалежною. За його словами, наявність в країні проблем із правосуддям підтверджується даними статистики. Він заявив, що систему треба змінювати, інакше все може залишитися на своїх місцях. Стосовно кроків держави назустріч судам Ющенко зауважив, що він бачить три головних завдання: забезпечення суддів гідною зарплатою, житлом, гідними умовами роботи.

Не секрет, що більшість судових приміщень в Україні нині в аварійному стані, в інших - несприятливі умови роботи змушують суддів працювати з порушенням закону. Зокрема, інколи просто неможливо зберігати таємницю нарадчої кімнати. Президент заявив, що зараз розробляється п’ятирічна програма будівництва приміщень судів. «Палаци Правосуддя повинні бути в кожному районному центрі», - глава держави.

На завершення виступу Віктор Ющенко нагадав суддям, яке відповідальне завдання стоїть перед ними - обрати достойних суддів Конституційного Суду України. На думку Ющенка, критеріями у відборі кандидатів мусить бути не лише професіоналізм, а також моральні якості та патріотизм.

Своє бачення завдань судової системи висловили також Голова Верховної Ради В.М. Литвин, Голова Вищого господарського суду України Д.М. Притика, Голова Вищого адміністративного суду України О.М. Пасенюк, Міністр юстиції України С.П. Головатий, делегати з’їзду.

Учасники з’їзду заслухали звіт голови Ради суддів України про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів. З інформацією про діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Державної судової адміністрації України виступили їх голови - В.В. Земляной та І.І. Балаклицький.

У другий день роботи з’їзду, 3 листопада, делегати призначили суддів Конституційного Суду України, обрали членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Матеріали VII з’їзду суддів України, доповіді читайте в оновленій версії цього повідомлення та відповідному розділі сайта “В органах суддівського самоврядування”, а також у черговому номері “Вісника Верховного Суду України”.